Solvej längtar


2024. Bilderbok. Text, illustration och formgivning. 

I Solvejs familj är allt som det alltid varit. Lugnt och skönt, tycker de andra, men för Solvej känns allting fel. Hon längtar efter något. Men vad? Helst av allt vill Solvej sjunga. 

En dag börjar någon spela trumpet i staden. Den inrutade tillvaron blir till något helt annat. Nu måste Solvej hitta trumpetaren.

Utgiven av Bokförlaget Opal.

Disco 

2021. Text, illustration och formgivning.

Förväntningarna är höga inför eftermiddagens disco. Systrarna har bjudit över Eskil. Men i väntan på att discot ska börja tittar de på en film om dinosaurier och glömmer bort tiden. Plötsligt kommer Eskil och de är inte klara. Det var inte såhär det skulle bli.

Bilderbok, utgiven av Bokförlaget Opal.
Disco blev under 2022 utvald till The White Ravens av International Youth Library. Under 2023 har Disco översatts till danska och koreanska. 

Recensioner


“With a lot of empathy, Amanda Jonsson describes children’s (or rather human beings’!) experiences of frustration, their high expectations and great disappointments, which may be turned into something positive in the end.“ – The White Ravens 2022, A Selection of International Children’s and Youth Literature, Internationale Jugendbibliothek

“Barnperspektivet är väl genomfört i denna bok som beskriver barns känslor på ett bra sätt. [...] Berättelsen är rytmiskt skriven och man märker att den är genomarbetad. Bilderna har en alldeles egen stil. Allt är lekfullt och fantasifullt genomfört med mängder av detaljer att glädas åt.”
– Dag Hedberg, BTJ häfte 18, 2021.

“Amanda Jonsson växlar genomgående skickligt mellan ljus och mörker, fart och stiltje. Svängningarna är mjuka, men ändå dramatiska, och barnets perspektiv får blomma ut med full kraft.“ 
– Jonna Fries, Borås tidning / Smålandsposten / Barometern.Sally surar!

2020. Text, illustration och formgivning. 

Sally surar. Allt är trist och tråkigt och det finns ingenting att göra.

Bilderbok, utgiven av Bokförlaget Opal. Sally surar! blev första bok att tilldelas Bengt Christell-priset 2020.


Recensioner“Illustrationerna har en alldeles egen stil och kompletterar texten på ett bra sätt. Slutet är öppet, positivt och lite oväntat”.
– Dag Hedberg, BTJ häfte nr 20, 2020.

“Amanda Jonsson, som vunnit Bengt Christell-priset och därmed även utgivningen, är en spännande bilderbokskonstnär. Hon skriver rättframt och fångar meningsskiljaktigheter med komisk udd. Det finns också en pirrande rörelse i texten som låter det magiska bli en del av det normala.“ 
– Jonna Fries, Borås tidning / Smålandsposten / Barometern.


© Amanda Jonsson 2024