Solvej längtar


2024. Bilderbok, utgiven av Bokförlaget Opal.

I Solvejs familj är allt som det alltid varit. Lugnt och skönt, tycker de andra, men för Solvej känns allting fel. Hon längtar efter något. Men vad? Helst av allt vill Solvej sjunga. 

En dag börjar någon spela trumpet i staden. Den inrutade tillvaron blir till något helt annat. Nu måste Solvej hitta trumpetaren.


Recensioner


Här finn spännande kontraster, rader som häftigt snirklar sig fram över sidorna, ett engagerande musikmysterium och början på en ny vänskap. Utsökt.
︎︎︎ Bästa bilderböckerna från i vår – fem tips, Borås tidning

Amanda Jonsson berättar i rosa och lila toner om längtan efter något mer. Om att söka efter sammanhang där hela ens jag får plats.
︎︎︎ De bästa barn- och ungdomsböckerna just nu, VLT

En vacker och vemodig bok i lila, rosa och blått - precis som en luleåhimmel. Den är som en sång och slutar i dur när Solvej struntar in sin familjs intressen och får vara i musiken.
︎︎︎ Här är barnböckerna du inte ska missa i sommar, Norrbottenskuriren

︎︎︎ Boktips i Vi läser


Disco 

2021. Bilderbok, Bokförlaget Opal.

Förväntningarna är höga inför eftermiddagens disco. Systrarna har bjudit över Eskil. Men i väntan på att discot ska börja tittar de på en film om dinosaurier och glömmer bort tiden. Plötsligt kommer Eskil och de är inte klara. Det var inte såhär det skulle bli.

Disco blev under 2022 utvald till The White Ravens av International Youth Library. 

Tillgängliga översättningar: danska, koreanska.

Recensioner


With a lot of empathy, Amanda Jonsson describes children’s (or rather human beings’!) experiences of frustration, their high expectations and great disappointments, which may be turned into something positive in the end.
︎︎︎ The White Ravens 2022, A Selection of International Children’s and Youth Literature, Internationale Jugendbibliothek

Barnperspektivet är väl genomfört i denna bok som beskriver barns känslor på ett bra sätt. [...] Berättelsen är rytmiskt skriven och man märker att den är genomarbetad. Bilderna har en alldeles egen stil. Allt är lekfullt och fantasifullt genomfört med mängder av detaljer att glädas åt.
︎︎︎ Dag Hedberg, BTJ häfte 18, 2021.

Amanda Jonsson växlar genomgående skickligt mellan ljus och mörker, fart och stiltje. Svängningarna är mjuka, men ändå dramatiska, och barnets perspektiv får blomma ut med full kraft.
︎︎︎ Borås tidning / Smålandsposten / Barometern.


Sally surar!

2020. Bilderbok, Bokförlaget Opal.

Sally surar. Allt är trist och tråkigt och det finns ingenting att göra.

Bilderbok, utgiven av Bokförlaget Opal. Sally surar! blev första bok att tilldelas Bengt Christell-priset 2020.

Tillgängliga översättningar: danska. RecensionerIllustrationerna har en alldeles egen stil och kompletterar texten på ett bra sätt. Slutet är öppet, positivt och lite oväntat.
︎︎︎ Dag Hedberg, BTJ häfte nr 20, 2020.

Amanda Jonsson, som vunnit Bengt Christell-priset och därmed även utgivningen, är en spännande bilderbokskonstnär. Hon skriver rättframt och fångar meningsskiljaktigheter med komisk udd. Det finns också en pirrande rörelse i texten som låter det magiska bli en del av det normala.
︎︎︎ Jonna Fries, Borås tidning / Smålandsposten / Barometern.
© Amanda Jonsson 2024