En hemlig plats

2024. Installation. Examensarbete, Konstfack.

Om mitt examensarbete skrev jag såhär:


Jag tror att det finns en plats mellan handen och huvudet, ett slags inre rum. Jag vill befinna mig där. 
Kliva in i min bildvärld och utforska de bilder, karaktärer och platser jag återkommer till när jag ritar intuitivt. När handen får styra och jag inte vet vad det ska bli.

Med utgångspunkt i görande och experiment kombinerar jag teckning med hantverk. Snabba, intuitiva bilder överförs till tidskrävande tekniker och material med egen vilja. Det är ett arbete med bildberättande i det rumsliga, där de olika verken återkommer i, samtalar med och växer in i varandra. En träskulptur i ett mönster, en minimal skiss kraftigt uppförstorad. Allt hänger ihop.Installationen består av totalt 24 verk. Screentryckta tyger, quiltad textil, träskulpturer och teckningar. 

 


Tjejdikter med Sandra Beijer

2024. Milkshake / Sony Music. 

Visuell identitet, illustration och formgivning till musikprojektet Tjejdikter

Mer kommer vid skivsläpp i september!Omslag till singeln Alaska (feat. Ji Nilsson)Omslag till singeln 22 (feat. Nadja Evelina)Omslag till singeln Tårarna (feat. Jackie Mere)
Jag far hem

2023. Illustration, skrivande. 

Utdrag ur pågående serieprojekt. 

 


 Barnens rättigheter

2024. Illustration för BRIS.

Illustrerad poster för BRIS som ska delas ut till landets alla förskolor. 

 

Personliga projekt

2024. Teckning.


2023. Illustration. 
2022. Målning. 


2021. Collage.

2023. Illustration.


 

Solvej längtar


2024. Bilderbok. Text, illustration och formgivning. 

I Solvejs familj är allt som det alltid varit. Lugnt och skönt, tycker de andra, men för Solvej känns allting fel. Hon längtar efter något. Men vad? Helst av allt vill Solvej sjunga. 

En dag börjar någon spela trumpet i staden. Den inrutade tillvaron blir till något helt annat. Nu måste Solvej hitta trumpetaren.

Utgiven av Bokförlaget Opal.

Disco 

2021. Text, illustration och formgivning.

Förväntningarna är höga inför eftermiddagens disco. Systrarna har bjudit över Eskil. Men i väntan på att discot ska börja tittar de på en film om dinosaurier och glömmer bort tiden. Plötsligt kommer Eskil och de är inte klara. Det var inte såhär det skulle bli.

Bilderbok, utgiven av Bokförlaget Opal.
Disco blev under 2022 utvald till The White Ravens av International Youth Library. Under 2023 har Disco översatts till danska och koreanska. 

Recensioner


“With a lot of empathy, Amanda Jonsson describes children’s (or rather human beings’!) experiences of frustration, their high expectations and great disappointments, which may be turned into something positive in the end.“ – The White Ravens 2022, A Selection of International Children’s and Youth Literature, Internationale Jugendbibliothek

“Barnperspektivet är väl genomfört i denna bok som beskriver barns känslor på ett bra sätt. [...] Berättelsen är rytmiskt skriven och man märker att den är genomarbetad. Bilderna har en alldeles egen stil. Allt är lekfullt och fantasifullt genomfört med mängder av detaljer att glädas åt.”
– Dag Hedberg, BTJ häfte 18, 2021.

“Amanda Jonsson växlar genomgående skickligt mellan ljus och mörker, fart och stiltje. Svängningarna är mjuka, men ändå dramatiska, och barnets perspektiv får blomma ut med full kraft.“ 
– Jonna Fries, Borås tidning / Smålandsposten / Barometern.Sally surar!

2020. Text, illustration och formgivning. 

Sally surar. Allt är trist och tråkigt och det finns ingenting att göra.

Bilderbok, utgiven av Bokförlaget Opal. Sally surar! blev första bok att tilldelas Bengt Christell-priset 2020.


Recensioner“Illustrationerna har en alldeles egen stil och kompletterar texten på ett bra sätt. Slutet är öppet, positivt och lite oväntat”.
– Dag Hedberg, BTJ häfte nr 20, 2020.

“Amanda Jonsson, som vunnit Bengt Christell-priset och därmed även utgivningen, är en spännande bilderbokskonstnär. Hon skriver rättframt och fångar meningsskiljaktigheter med komisk udd. Det finns också en pirrande rörelse i texten som låter det magiska bli en del av det normala.“ 
– Jonna Fries, Borås tidning / Smålandsposten / Barometern.


© Amanda Jonsson 2024